ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ | ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ ΛΥΔΙΑ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΕΔΩ

ΣΥΝΟΔΟΙ ΒΟΥΝΟΥ

Έως σήμερα η απλή περιήγηση σε ένα ελληνικό βουνό αποτελούσε προνόμιο των φανατικών της ορειβασίας, όμως κατά την τελευταία δεκαετία η παρατηρούμενη ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού δημιούργησε νέα δεδομένα που απαιτούν άλλου τύπου επαγγελματική διαχείριση και νέες ειδικότητες.

Η Ελλάδα αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς μιας και προσφέρει ελκυστικές προτάσεις για τουρισμό όλο τον χρόνο.

Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματά της, όπως η πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, η φυσική ομορφιά του τόπου και η γεωγραφική ποικιλομορφία την καθιστούν τουριστικό προορισμό παγκόσμιου βεληνεκούς. Ακόμα και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, ο τουρισμός στην Ελλάδα υπήρξε από τους βασικούς πυλώνες ανάπτυξης, με σημαντική συμβολή στην αγορά εργασίας, παρουσιάζοντας συνεχή αύξηση στα έσοδα και στις αφίξεις επισκεπτών.

Η περαιτέρω άνθηση του ορεινού τουρισμού εγγυάται την απορρόφηση των αποφοίτων αυτής της ειδικότητας, καθώς δεκάδες ξενώνες και ξενοδοχεία χτίζονται κοντά σε περιοχές φυσικού ενδιαφέροντος (π.χ. εθνικοί δρυμοί και πάρκα).

Οι απόφοιτοι θα πρέπει να:

 • έχουν την ικανότητα να συνοδεύουν ομάδες ή μεμονωμένα άτομα σε μια ορεινή ζώνη ή συγκεκριμένη ορεινή περιοχή ή επίσης σε περιοχή φυσικού ενδιαφέροντος, όπου συμπεριλαμβάνονται τα εθνικά πάρκα, τα περιφερειακά και επαρχιακά και άλλες μορφές προστατευμένων περιοχών και να επεξηγούν στα συνοδευόμενα άτομα τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του ορεινού περιβάλλοντος που διέρχονται
 • είναι σε θέση να διοργανώνουν και να συντονίζουν διάφορες υπαίθριες δραστηριότητες- εκδηλώσεις στις επισκεπτόμενες ορεινές περιοχές για τους συμμετέχοντες εκδρομείς
 •  τηρούν και να εφαρμόζουν με απόλυτη ακρίβεια τους κανόνες ασφαλείας κατά την πραγματοποίηση των υπαίθριων δραστηριοτήτων
 • υποστηρίζουν τη δημιουργία υποδομής για την υλοποίηση προγραμμάτων και υπαίθριων δραστηριοτήτων
 •  αξιολογούν και να προτείνουν βελτιώσεις στα εκτελούμενα τουριστικά προγράμματα

Επομένως οι απόφοιτοι αυτής της ειδικότητας μπορούν να απασχοληθούν ως συνοδοί ομάδων ή μεμονωμένων ατόμων, που πραγματοποιούν, στα πλαίσια οργανωμένων τουριστικών προγραμμάτων, δραστηριότητες στη φύση.

Μαθήματα:

 1. Εισαγωγή στον Τουρισμό
 2. Στοιχεία Τουριστικής Νομοθεσίας
 3.  Φυσική Γεωγραφία της Ελλάδας
 4. Ορεινές προστατευόμενες περιοχές
 5. Αρχές Διδακτικής και Ηγεσίας ομάδας
 6. Ελληνική πολιτιστική κληρονομιά
 7. Βασικές αρχές ορεινής πεζοπορίας Ι & ΙΙ
 8. Εισαγωγή στους Η/Υ
 9. Αγγλικά – ορολογία
 10. Γεωλογία 
 11. Ορεινή χλωρίδα και πανίδα
 12. Στοιχεία Μετεωρολογίας
 13. Προσανατολισμός
 14. Πρώτες Βοήθειες – αντιμετώπιση ατυχημάτων
 15. Βασικές αρχές αναρρίχησης
 16. Κατασκήνωση & υπαίθρια διανυκτέρευση στο βουνό
 17. Σύνθετες τεχνικές συνοδείας βουνών και εκπαίδευσης
 18. Στοιχεία διάσωσης ατόμων στο βουνό – Διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων

Τα μαθήματα υλοποιούνται από άριστα καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες του είδους.