ΨΥΚΤΙΚΟΙ | ΣΠΟΥΔΑΣΕ ΣΤΟ Ι.Ι.Ε.Κ ΛΥΔΙΑ

ΔΗΛΩΣΤΕ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΑΣ ΕΔΩ

ΨΥΚΤΙΚΟΙ
ΕΠΙΣΗΜΟΣ ΤΙΤΛΟΣ : ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΨΥΞΗΣ ΑΕΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΚΛΙΜΑΤΙΣΜΟΥ

Ο “Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης Αερισμού και Κλιματισμού” τοποθετεί, συντηρεί και επισκευάζει συστήματα και μηχανήματα ψύξης και κλιματισμού σε σπίτια, γραφεία, βιομηχανίες, νοσοκομεία και άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις. Ειδικότερα, μελετά τα σχέδια, τις προδιαγραφές και τις σχετικές οδηγίες των μηχανημάτων πριν κάνει μια εγκατάσταση. Σημειώνει τις θέσεις όπου θα τοποθετηθούν τα μηχανήματα και οι συσκευές. Εγκαθιστά μηχανήματα όπως ψυγεία, κλιματιστικές συσκευές, παγομηχανές και συνδέει τα διάφορα τμήματα των σωληνώσεων. Δοκιμάζει και ελέγχει τη στεγανότητα και την καλή λειτουργία της όλης εγκατάστασης και τέλος, συντηρεί και επιδιορθώνει τα οικιακά ή επαγγελματικά ψυγεία, τις κεντρικές εγκαταστάσεις κλιματισμού και κάθε είδους ψυκτικές συσκευές.

Οι Ψυκτικοί συχνά ειδικεύονται είτε σε κλιματιστικά, είτε σε ψυκτικά μηχανήματα. Σε ορισμένες περιπτώσεις απασχολούνται σε συγκεκριμένους τύπους μηχανημάτων και συσκευών ή εγκαταστάσεων, ανάλογα με την εταιρεία όπου εργάζονται. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες αναλαμβάνουν κάθε είδους εγκατάσταση ή επισκευή.

Το επάγγελμα απαιτεί:

 • Επιδεξιότητα, σταθερότητα στις κινήσεις των χεριών
 • Ευλυγισία, καλή υγεία και σωματική αντοχή
 • Υπολογιστική και μηχανική ικανότητα για τη χρήση ειδικών εργαλείων και μηχανών
 • Ικανότητα αντίληψης του χώρου και παρατηρητικότητα
 • Ικανότητα λήψης πρωτοβουλιών σε δύσκολες εργασίες
 • Επινοητικότητα και δυνατότητα εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων.

Οι προοπτικές του επαγγέλματος είναι θετικές με την αυξανόμενη χρήση των ψυκτικών και κλιματιστικών μηχανημάτων στη χώρα μας και οι αποδοχές του επαγγελματία είναι αρκετά υψηλές.

Οι απόφοιτοι μπορούν να εργαστούν σε μικρές ή μεγάλες επιχειρήσεις κατασκευής, εγκατάστασης και επισκευής ψυκτικών συσκευών και μηχανημάτων, σε εγκαταστάσεις βιομηχανικής και επαγγελματικής ψύξης και εγκαταστάσεις κεντρικού και βιομηχανικού αερισμού και κλιματισμού. Μπορούν ακόμα να ανοίξουν το δικό τους εργαστήριο ή επιχείρηση και να σταδιοδρομήσουν ως ελεύθεροι επαγγελματίες.

Μαθήματα:

 1. Σχέδιο
 2. Τεχνολογία Υλικών
 3. Μηχανική – Αντοχή Υλικών
 4. Τεχνολογία Κατασκευών
 5. Ασφάλεια Εργασίας
 6. Στοιχεία Μηχανών
 7. Προστασία Περιβάλλοντος
 8. Στοιχεία Θερμοδυναμικής & Μηχ. Ρευστών
 9. Ηλεκτροτεχνικές Εφαρμογές
 10. Συμπιεστές
 11. Τεχνολογία Ψύξης
 12. Αυτοματισμοί Ψυκτικών Εγκαταστάσεων
 13. Κλιματισμός
 14. Σχεδίαση Ψυκτικών Εγκαταστάσεων
 15. Πρακτική Εφαρμογή στην Ειδικότητα

Τα μαθήματα υλοποιούνται από άριστα καταρτισμένους και έμπειρους επαγγελματίες του είδους.